Контакт-центр (0372) 931 904, (067) 44 48 104
 
Контакт-центр (0372) 931 904, (067) 44 48 104

Пресрелізи

08.02.2023 / 14:18

Більше ніж 55 мільйонів заборгували буковинці за доставку газу

В порівнянні з минулим роком, борг збільшився майже вдвічі. В січні 2022 року, побутові споживачі мали заборгованість у 26 млн грн, зараз це рекордні 55,6 млн грн.

Найбільше за розподіл газу боргують клієнти Чернівецького відділення - 21,9 млн гривень, відповідно 9,5 та 7,9 мільйона гривень не сплатили споживачі газу Новоселицького та Вижницького відділень.

З початку воєнних дій заборгованість за послуги розподілу зросла на 31,2 млн гривень.Є боржники, які накопичили борги від 10 до 20 тисяч гривень, але таких клієнтів не більше двох сотень.

«На тлі воєнних дій, коли ворог прицільно атакує інфраструктурні об’єкти та створює «енергетичний геноцид», буковинці безперебійно отримують послугу розподілу газу. Особливо це відчувається за відсутності електрики. Підігрів води, приготування їжі, - це ті елементарні речі, які прагнуть отримати зараз люди», - зазначає начальниця управління зовнішніх комунікацій АТ «Чернівцігаз» Вікторія Голодняк.

Для того, щоб компанія могла виконувати покладені на неї функції державою, а саме забезпечувати безперебійне надання послуги доставки газу, компанії потрібні кошти, які йдуть на придбання газу для виробничо-технологічних витрат (ВТВ), забезпечення автотранспорту пальним, поповнення аварійних запасів матеріалів.

Щоб стимулювати скорочення заборгованості, компанія вимушено буде звертатися до суду. Відповідних заяв  вже підготовлено на 14 млн грн.

Варто додати, що окрім погашення заборгованості за послуги розподілу газу, споживач додатково має сплатити судовий збір (мінімальна сума якого у 2022 році у позовному провадженні складала 2481,00 грн.).

Принагідно нагадуємо, що у 2023 році держрегулятор (НКРЕКП) не переглянув розмір тарифу на розподіл газу і він залишився незмінним - 2,38 грн (з ПДВ). Однак, сума в рахунку за розподіл газу могла змінитися, адже залежить вона від обсягу спожитого газу за попередній «газовий рік» і щороку перераховується.

ДОВІДКА

Акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. АТ «Чернівцігаз» обслуговує 8 854 км газопроводів. У 2022 році підприємство протранспортувало близько 285 млн м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є понад 230 тисяч сімей Чернівецької області та близько 3 тисяч підприємств, установ і організацій. АТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1100 осіб.

РГК - технологічна компанія, що розробляє операційні, виробничі, інжинірингові та R&D рішення для газорозподілу. Наші проєктні центри, виробничі потужності і логістична мережа забезпечують сучасним обладнанням потреби української газової інфраструктури та інтегровані з глобальними ринками.