Контакт-центр (0372) 931 904, (067) 44 48 104
 
Контакт-центр (0372) 931 904, (067) 44 48 104

Пресрелізи

17.06.2021 / 09:05

За розподіл газу боржники вже сплачують «Чернівцігазу» в примусовому порядку

Станом на початок червня загальний борг побутових споживачів за розподіл газу склав 27,5 млн грн. Близько двох тисяч клієнтів жодного разу не платили за розподіл блакитного палива. Відтепер, з боржників стягуються оплати в примусовому порядку, а саме через суд та органи виконавчої служби.

Відповідно до вимог чинного законодавства, надання житлово-комунальних послуг здійснюється на умовах їх своєчасної оплати споживачем. Обов'язок клієнта - вчасно розрахуватись за отримані послуги з розподілу газу.
«Пом’якшення уряду, яке стосувалося скасування нарахувань пені на суми несплачених рахунків за комунальні послуги в період карантину та заборону відключень, споживачі розцінили, як можливість не розраховуватися за надані послуги. В результаті, це призвело до збільшення заборгованості перед надавачами послуг та накопичення боргів у самих споживачів», - роз’яснює комерційний директор АТ «Чернівцігаз» Дмитро Голубченко.
Кошти, що отримує АТ «Чернівцігаз» в якості оплати за розподіл газу, спрямовуються на забезпечення роботи аварійно-диспетчерської служби "104", заміну зношених аварійних мереж, модернізацію газорегулюючого обладнання, підтримання належного тиску в газорозподільній системі, повірку та заміну лічильників у населення.
Задля забезпечення фінансування цих робіт, компанія почала активно боротися із боржниками спільно з органами державної виконавчої служби. Вже є перші справи, за якими вдалося покрити заборгованість перед «Чернівцігазом».
«Загалом, заборгованість може бути стягнута з доходів або майна боржників, супроводжуватись блокуванням платіжної картки, обмеженням виїзду за кордон, навіть, керуванням автотранспортом. Навіть якщо у боржника є мінімальний дохід: офіційний він чи неофіційний, виконавча служби, у будь-якому випадку ці кошти, тобто заборгованість, будуть стягнені в повному обсязі», - розповіла Вікторія Осух, старший державний виконавець 1-го відділу ДВСУ м. Чернівці Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).
Споживачам-боржникам, крім суми боргу за розподіл газу, доведеться ще сплатити виконавчий збір у розмірі 10% від суми заборгованості. Крім того, витрати виконавчого провадження також стягуються з боржника.
Аби уникнути додаткових витрат, незручностей та судових тяганин, АТ «Чернівцігаз» закликає споживачів вчасно та в повному обсязі виконувати свої зобов’язання. Нагадаємо, за послуги розподілу природного газу потрібно сплачувати до 20 числа включно того місяця, в якому надається відповідна послуга. Зробити це можна як онлайн, так і у відділеннях банків.


ДОВІДКА
Акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. АТ «Чернівцігаз» експлуатує 8 788 км. газопроводів. У 2020 році підприємство протранспортувало близько 254,5 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є понад 230 тисяч сімей Чернівецької області та більше 3 тисяч підприємств, установ і організацій. АТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1100 осіб.
Регіональна Газова Компанія – сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектору, спрямовані на підвищення якості клієнтського обслуговування, модернізацію галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, в яких зайняті 38 тисяч фахівців. Вони обслуговують 250 тис. км газопроводів та понад 8 млн. споживачів газу.